Terug van Meisje in een Yard
 

OMGAAN MET VERANDERINGEN

Praktische tips

Voor hooggevoelige mensen is het omgaan met veranderingen niet gemakkelijk. Voor hooggevoelige kinderen geldt dat zeker zo. Gelukkig zijn er manieren om je kind hierbij te helpen. 
Alles verandert continu, en daar hebben we niet altijd invloed op. Vaak komen veranderingen bij kinderen harder aan. Wat je als ouder kan doen om je kind te helpen heb ik hieronder op een rijtje gezet.

BEREID JE KIND GOED VOOR

Een hooggevoelig kind heeft meer tijd nodig om dingen te verwerken of om aan een idee te wennen. Probeer dus ruim van te voren al dingen aan te kondigen, ipv 5 minuten van te voren.


Wat nou als je kind er emotioneel op reageert?

Neem het serieus, toon begrip en geef rustig de nodige uitleg waarom iets is; “Ik begrijp dat je verdrietig bent, ik zal je uitleggen waarom…….” Zo stel je je kind gerust en voelt het zich veilig. Negeer nooit de emoties van een hooggevoelig kind.​

HOE GA JIJ ZELF OM MET VERANDERINGEN?

Jij als ouder bent een spiegel voor je kind. Als jij heftig, gestrest bent dan pikt je kind dit op. Het is dus belangrijk om te weten hoe je zelf omgaat met veranderingen. Verzet je je of ben je iemand die accepteert hoe het is?

HEB VERTROUWEN IN JE KIND

Je kind MAG emotioneel zijn. Laat zien dat je vertrouwen hebt in je kind, en laat het voelen dat je achter hem/haar staat. Het is van belang dat het kind zich gesteund voelt, want daardoor krijgt het zelfvertrouwen.

VERMIJD GEEN SITUATIES

Ga geen dingen vermijden uit angst voor de reactie van je kind
Ben je bang dat je kind ergens heftig op zal reageren en laat je het daarom maar? Niet doen! Op deze manier leert je kind er niet mee omgaan. Communiceer tijdig en duidelijk en besteed aandacht aan de emoties.

TENSLOTTE

Luister naar jezelf en laat meningen van anderen los. Jij weet hoe je kind in elkaar steekt, en het verandert/ wordt echt beter in de loop der jaren.

WAT KAN EEN COACH HIERIN BETEKENEN?

Een praktische, laagdrempelige en kortdurende vorm van hulp. Als je kind moeite heeft met bepaalde emoties kan een coach helpen bij het aanleren van sociale vaardigheden en het omgaan met gevoelens. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden en de kwaliteiten van het kind met als doel dat het kind steviger in z'n schoenen komt te staan en beter in z'n vel komt zitten.
Ik geef geen therapie en voer geen diagnostisch onderzoek uit zoals een intelligentieonderzoek of een onderzoek naar ADHD of autisme. Hiervoor ga je naar een kinderpsycholoog of orthopedagoog.
Een coach is er voor de hulpvragen die passen binnen de normale ontwikkeling van een kind. Je kunt eventueel met de huisarts overleggen over wat het beste past bij jullie situatie.

 

06-31953442

Alle rechten voorbehouden.